Tikkende motor geluiden, maar alleen met lading en alleen voor korte tijd.


Waarom tikt mijn motor?

Tik in de motor

Vaak wordt dit veroorzaakt door de inlaatkleppen en/of uitlaatkleppen. Slijtage of inwendige vervuiling van de motor kunnen leiden tot een tikkende motor. Klepstoters kunnen op den duur verslijten of vast gaan zitten door vuil. Overmatige klepspeling kan ook leiden tot een tikkende motor.

Kunnen tikkende kleppen kwaad?

Ratelend/Tikkend geluid schadelijk? Te lang doorrijden met een ratelend of tikkend geluid door toedoen van de klepstoters hoeft in eerste instantie niet schadelijk te zijn, mits de olie op peil is. Echter is het niet altijd zeker of het geluid van de klepstoters afkomstig is.

Wat kun je doen tegen tikkende kleppen?

Controleer dan eerst je oliepeil. Is dit goed, dan zijn de klepstoters vervuild. Je kunt ze natuurlijk vervangen, maar dat is vrij duur. Let op: laat bij een tikkend geluid altijd controleren of er geen andere oorzaak voor is, zoals een probleem met de distributieriem of lagers in de motor!

Hoe klinkt een ratelende distributieketting?

U hoort een tikkend of ratelend geluid vanonder de motorkap. Wanneer de ketting slijt, gaat de spanning eraf. Daardoor ontstaan er trillingen op de ketting tijdens het draaien. Dit kunt u vaak horen als een tikken of ratelen van de motor.

Wat te doen aan tikkende verwarmingsbuizen?

Een makkelijke oplossing tegen de tikkende verwarmingsbuizen is door de verwarming langzamer te laten opwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een modulerende thermostaat. Hiervoor heeft u naast een modulerende thermostaat ook een ketel nodig die kan moduleren met OpenTherm.

Wat kosten klepstoters?

Kosten voor een hydraulische klepstoter

Een nieuwe hydraulische klepstoter van een merkfabrikant zoals FEBI BILSTEIN kost zelfs voor een dure auto zoals Mercedes-Benz slechts 10 euro. Ook bij een grote motor met zes of acht cilinders heeft u minder dan honderd euro aan kosten voor alle vervangingsonderdelen.

Wat kost kleppen stellen auto?

Meestal is een monteur een a twee uur bezig. Een monteur kost 55 tot 125 euro per uur. Ga je naar de dealer om de kleppen te stellen dan kun je rekenen op 150 tot 175 euro per uur.

Wat doen kleppen in een motor?

Kleppen in een verbrandingsmotor zorgen voor het inlaten van het brandstof/luchtmengsel, of de lucht (bij dieselmotoren) en het afvoeren van verbrandingsgassen uit de cilinders. De inlaatklep zorgt ervoor dat een nieuw brandstof/luchtmengsel, of verse lucht (bij dieselmotoren), in de cilinder aangezogen kan worden.

Hoe vervang je hydraulische klepstoters?

Open de motorkap en verwijder de plus pool van je accu. Demonteer de kleppendeksel, het kan zijn dat je eerst het 1 en ander moet verwijderen om bij je kleppendeksel te kunnen komen. Heb je een een nokkenas die direct je Hydraulische klepstoters bedienen dan zal je de nokkenas moeten verwijderen.

Kun je hydraulische kleppen stellen?

Bij motoren met hydraulische klepstoters is het afstellen van de klepspeling niet nodig en ook niet mogelijk; de hydraulische stoters worden gevuld met olie waardoor de overtollige speling wordt opgeheven.

Wat doen hydraulische kleppen hoe werken ze?

Hydraulische klepstoters drukken door de aanwezige oliedruk de klepstoters zonder tussenkomst van andere onderdelen direct op de kleppen. Door de doorlaat van de kleppen wisselt deze druk waardoor de afstand bij het openen van de in en uitlaatkleppen aangepast word.

Hoeveel klepstoters heeft een auto?

Wanneer bij een auto achter de typenaam 8V, 12V, 16V of 24V staat, wil dat zeggen dat de motor over achtereenvolgens 8, 12, 16 of 24 kleppen beschikt. De ‘V’ staat in deze afkorting voor ‘valve’ en dat betekent in het Nederlanders ‘klep’. De kleppen van een motor zijn onder te verdelen in in- en uitlaatkleppen.

Hoe herken je een verbrande klep?

In zo’n geval kan er een stuk klepmateriaal aan de rand van de klepschotel wegsmelten (dus eigenlijk niet verbranden).
Verbrande klep

  1. deze niet goed sluit of.
  2. open staat terwijl hij dicht had moeten zijn of.
  3. mengselafstelling te arm is.

Wat gebeurt er als je kleppen niet stelt?

De volgende problemen kunnen optreden bij een niet goed afgestelde klepspeling: Te grote klepspeling zorgt ervoor dat de klep te laat en niet ver genoeg opengaat, waardoor er niet voldoende tijd is om de cilinder te vullen en te legen. Dit kan merkbaar zijn aan een tikkend geluid in het motorblok en vermogensverlies.