Wat zijn de basisprincipes van verbrandingsmotoren en (roterende) wankelmotoren?


Hoe werkt een rotatiemotor?

De rotatiemotor is een verbrandingsmotor maar zónder cilinders en zuigers. De motor is uitgerust met driehoekige rotor die in een trommel zit. In de ruimte tussen de rotor en de trommel ontbrandt dankzij bougies het brandstof/luchtmengsel. Hierdoor komt de rotor in beweging.

Hoeveel slagen heeft een wankelmotor?

Bij de wankelmotor is dat niet het geval, want de driehoekige vorm van de zuiger schept steeds drie aparte ruimten. Zodoende kunnen alle vier de slagen dus tegelijkertijd plaatsvinden en dat is precies de reden waarom deze techniek bij een beperkt slagvolume voor relatief hoge vermogens zorgt.

Hoeveel toeren maakt een wankelmotor?

Met de aanpassingen dalen ook de prestaties van de wankelmotor: tot 6 000 toeren per minuut. Dat neemt niet weg dat autofabrikant NSU interesse heeft gekregen. In 1960 wordt de motor voor het eerst, in een NSU Prinz, gepresenteerd en drie jaar later verschijnt de eerste NSU met standaard wankelmotor: de Spider.

Hoe werkt de wankelmotor?

Wankelmotoren hebben, in tegenstelling tot motoren die cilinders en zuigers gebruiken, een driehoekige roterende massa die in een behuizing zit, waardoor er drie afzonderlijke kamers ontstaan waar lucht wordt aangezogen, gemixt met brandstof, samengeperst en ontstoken.

Hoe werkt de motor van een vliegtuig?

Hoe werkt het? Aan de voorkant van de motor wordt koude lucht naar binnengezogen via snel roterende bladen van de propeller. De lucht wordt daarna samengeperst met behulp van een compressor (compressie betekent samendrukken). Aan de samengedrukte lucht wordt brandstof (kerosine) toegevoegd en ontstoken.

Is een wankelmotor zuinig?

De lichte en trillingsarme wankelmotor verbruikt minder dan 2 liter benzine per 100 km.